Η ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ – ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

Artist: Νεκτάριος Λέκκας Venue: POWWOW Date: 6.5.2023 -10.11.2023
Η άνοιξη της ψυχής μου - Νεκτάριος Λέκκας

Η παρούσα έκθεση με τίτλο ¨η Άνοιξη της ψυχής μου¨, έρχεται μετά από μια περίοδο παρατεταμένης σιωπής και εσωστρέφειας για τον καλλιτέχνη. Ίσως και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Την άνοιξη οι αισθήσεις οξύνονται. Θυμάσαι; “Τι υπάρχει στα έργα σου, τι βλέπεις εσύ;” τον ρωτούν. ¨Χρώματα, μυρωδιές, τραγούδια, αγγίγματα, η γεύση του έρωτα. Υπάρχει φως, ελπίδα, συντροφικότητα, όρεξη για
ζωή”, απαντά. “Τι θα έλεγαν τα έργα σου αν είχαν φωνή;” τον ρωτούν. “Βοήθησε την άνοιξη να παραμείνει στην ψυχή σου. Δες, άκου, μύρισε, γεύσου, νιώσε. Αγάπησε. Απλά…” απαντά. Ο σπόρος ήταν δυνατός. Τι κι αν οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές…Εκείνος βρήκε τις σχισμές κι αντίκρυσε τον ήλιο. Βλάστησε και άνθισε. Ομόρφυνε τον κόσμο. “Την άνοιξη αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις”, λέει ο ποιητής… Έρχεται και πάλι μέσα στην καρδιά της άνοιξης. Να μοιραστεί. Να επικοινωνήσει. Να νιώσει. Να μοιραστείς. Να επικοινωνήσεις. Να νιώσεις.

Ο Αλκιβιάδης – Νεκτάριος Λέκκας γεννιέται στην Αθήνα, στην καρδιά της άνοιξης του 1968. Με την γέννησή του, παρουσιάζει σπαστική τετραπληγία. Σε ηλικία 20 ετών αποφοιτεί από το 1ο Ειδικό Λύκειο Ηλιούπολης και λίγο αργότερα κάνει τις πρώτες του προσπάθειες στο σχέδιο και την γραφή. Αυτοδίδακτος, πειραματίζεται στην ζωγραφική. Σταδιακά, τα έργα του γίνονται η φωνή, τα πόδια και τα χέρια του. Τον πρώτο καιρό χρησιμοποιεί τέμπερες και ακουαρέλες. Αργότερα γνωρίζει τα λάδια. Αυτά είναι που ζωντανεύουν πια τους καμβάδες του. Όπως περιγράφει ο ίδιος “η διαδικασία που ακολουθώ για να αποτυπώσω στον καμβά αυτά που βλέπω με την ψυχή μου, είναι η εξής: Τοποθετώ στο κεφάλι μου ένα καπέλο-πατέντα, στο οποίο υπάρχει ένας μακρύς μονόκερος. Στην άκρη του προσαρμόζω στυλό ή πινέλο. Ανάλογα τι χρειάζομαι. Έτσι δημιουργώ”. Το αυτοσχέδιο αυτό καπέλο γίνεται ένας πολύτιμος σύμμαχος. Με αυτό ζωγραφίζει, πληκτρολογεί, παίζει σκάκι και boccia. Με αυτό φτάνει μέχρι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Boccia στο Πεκίνο το 2014, κατακτώντας την τέταρτη θέση στο ομαδικό. Η ζωγραφική, παραμένει η μεγάλη του αγάπη. Συμμετέχει σε καλλιτεχνικά εργαστήρια και εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Έργα του βραβεύονται και εκτίθενται εντός και εκτός συνόρων. Ένα εξ αυτών, επιλέγεται για την χριστουγεννιάτικη κάρτα της Ελληνικής Εταιρείας Σπαστικών, ενώ ένα ακόμα φιλοτεχνεί το εξώφυλλο ενός λογοτεχνικού βιβλίου. Tην ημέρα των εγκαινίων τις 20:00 θα γίνει και η προβολή του ντοκιμαντέρ του Αντώνη Σπανομαρκίδη με τίτλο “Μια γραμμή γίνεται γράμμα”. Το ντοκιμαντέρ είναι ένα παράθυρο στην ζωή του κ. Λέκκα, που εστιάζει στην σχέση του με την ζωγραφική και στους τρόπους που έχει αναπτύξει για να δημιουργεί τα έργα του.