ARTISTS IN MOTHERHOOD

Artists:
Γρηγορία Βρυττιά
Δήμητρα Γιαννακάκου -Ραζέλου
Εύα Γιαννακοπούλου
Αγγέλα Καράλη
Φανή Κατσούρα
Βασιλική Κοσκινιώτου
Δέσποινα Πανταζή
Μαίρη Ρουσιώτη
Μαρίνα Σιούτη
Ερατώ Ταγαρίδη
Νάντια Σκορδοπούλου
Μαρία Χαρατσάρη
Βούλα Φερεντίνου
Μυρτώ Φερεντίνου

Venue: Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας “Σοφία Λασκαρίδου”
Date: 2019

Artists in mootherhood
Η επιλογή του χώρου δεν υπήρξε τυχαία, καθώς η Σοφία Λασκαρίδου ήταν η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα που φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών, έπειτα από αίτημα που κατέθεσε η ίδια στον βασιλιά Γεώργιο Α’, από τον οποίο ζήτησε την ψήφιση νόμου για την εισαγωγή γυναικών στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου.

Στην Ελλάδα, η αρχή της ισότητας των δύο φύλων καθιερώθηκε με το Σύνταγμα του 1975 και θεμελιώθηκε κατά την περίοδο 1981-1989 με νόμους που στόχευαν στην εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής του τόπου. Παρά την προοδευτική νομοθεσία και τη λήψη θετικών μέτρων υπέρ των γυναικών, η ουσιαστική υλοποίηση της ισότητας των δύο φύλων δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Οι δείκτες σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μαρτυρούν την ύπαρξη σοβαρών ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών κάνοντας φανερό το γεγονός ότι οι κοινωνικές διακρίσεις λόγω φύλου που υπάρχουν δεν αίρονται μόνο με θεσμικά και νομοθετικά μέτρα. Σήμερα το σημαντικότερο για την ουσιαστική πρόοδο της γυναίκας αφού πλέον είναι ανοιχτές όλες οι πόρτες γι’ αυτήν από το νόμο, είναι να παραμεριστούν τα εμπόδια που υπάρχουν στην πράξη.

Η αλλαγή των στερεοτυπικών ρόλων που αποδίδονται στα δύο φύλα αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της πραγματικής ισότητας στις σύγχρονες κοινωνίες.

Επιμέλεια Έκθεσης: Μαίρη Ρουσιώτη